Контакти:

Адреса:
ГО «Коростишівський мисливський клуб»
Україна, 12500, Житомирська обл., Коростишівський район, с. Струцівка (Щигліівська сільська рада)

Директор
тел.097-8171148


Наші партнери:


ZBROYAR

www.zbroyar.com.ua

Український виробник якісної зброї для полювання та спорту

Спосіб життя і поведінка кабана

Кабан, або дика свиня - ссавець, відноситься до загону парнокопитних. Кабан відмінно пристосовується до середовища проживання. Мешкає цей звір скрізь, практично, на всіх материках, за винятком Австралії. Кабани північних широт линяють, тварини, що живуть на півдні - ні. Кабаняча щетина одна з найбільш товстих серед звірів країн Європи. І найтовстіша щетина росте на загривку. Взимку у кабана хутро стає густішим і захищає його від холоду і снігу. Самки розлучаються із зимовою шерстю досить пізно. І навіть влітку на них ще густа, темна шерсть. Самці ж або вепри вже в травні залишаються без зимової шуби. Протягом 2-х місяців у них виростає нова шкура. За кольором кабани в різних широтах відрізняються. Важити можуть кабани до 350 кг. Групи кабанів налічують понад 30 особин під проводом самки-лідера з потомством різного віку.

У кабанів хороший нюх і слух, але досить слабкий зір. Цей звір дуже розумний і обережний. Кабани найбільш активні в сутінках, але й вдень ​​вони пересуваються, займаються своїми справами.
В п'ятаку у кабана є спеціальна кісточка, яка дозволяє йому користуватися носом, як лопатою. Тобто він може рити і землю, і сніг, і лід, і перевертати важкі колоди. По запаху вони знаходять собі поживу. Кабани всеїдні, якщо вони щось знайшли, то обов'язково з'їдять це. Так вони ненавмисно допомагають екосистемі, поширюючи насіння по місцях свого проживання. Харчуються кабани різними комахами, дрібними гризунами, корінням, жолудями, грибами, а також можуть харчуватися падаллю. Вони люблять поласувати мурашками. Тому, якщо на їх шляху стоїть мурашник, кабани його обов'язково розгребуть. Але основна їх їжа - це рослинність. Вони можуть виходити на поля і поїдати овес або пшеницю. Земля і каміння, що потрапили під час їжі в рот кабану, анітрохи йому не шкодять і не заважають, а навпаки допомагають травленню. Восени кабани накопичують жир. І поки сніг не ліг, кабан жирує, наїдається на зиму. В цей час він дуже бадьорий і досить злий.

Взимку кабан ніколи не лягає на сніг. Перед тим, як лягти відпочити, він викопає ямку в снігу, по можливості принесе туди гілочки і тільки на підготовлене таким чином місце вже лягає. Взимку ці тварини можуть розрити мурашник і лягти туди. Це прекрасна тепла підстилка.

В кабанячому стаді ватажком є найстарша самка. Вона завжди попереду стада, першою відчуває небезпеку і першою кидається на ворога. Вага дорослої кабанихи приблизно, 150 кг. Це дуже смілива тварина і може дати відсіч і вовку, і ведмедеві. Кабан може нанести і людині серйозні рани. Самки набагато більш агресивні самців. Це пов'язано з турботою про потомство. Під час нападу самка кусає, як собака. І цей укус досить серйозний. Кабан обов'язково повернеться туди, де є хороший корм і ніколи не прийде туди, де йому загрожувала небезпека.

Кабани регулюють конфлікти силою і не важливо, через що він стався. У них гострі самозагострювані ікла. Бій може привести до серйозних ран.

Можна сказати, що кабан - справжня свиня, він любить погані запахи і багату поживу. Люблять ці тварини чесати свої боки і спини об дерева, стираючи кору на стовбурі. Крім цього, кабани роблять цікаві рухи. Вони пробивають стовбур сосни і труться об смолу грудьми, внаслідок чого волосся на грудях злипається і утворюється величезний ковтун. Це необхідно для того, щоб груди кабана стали непробивним щитом із злиплого волосся, бруду і смоли. Це потрібно кабану для захисту від інших тварин. Самку від самця відрізняє спосіб тертя. Самці труться грудьми, а самки боком.

Пізньої осені у цих тварин настає час шлюбних ігор. Найсильніший кабан під час гону може запліднити до 8 самок. Гон у кабанів триває з листопада по січень. У цей час між самцями часто відбуваються сутички за самок. У таких битвах тварини можуть отримати серйозні рани. Самки готові до спаровування після 2-х років, а самці дорослішають тільки до 4-х років. Вагітні самки тримаються окремо від всього стада і повертаються сюди тільки тоді, коли потомство з'являється на світ. Кабаниха сама готує місце для пологів. Вистилає його мохом, папороттю і гілками. У самок народжується близько 12 поросят, але виживають не всі, частина з них стане здобиччю хижаків. Мати годує їх молоком до 4-х місяців, але вони залишаються з нею до наступного шлюбного сезону.

Перший тиждень після народження поросята не покидають своє лігво. Якщо мати відсутня, дитинчата сидять, притулившись один до одного. Ночує самка з поросятами. Приблизно, до 2-х тижневого віку кабанчики при небезпеці розбігаються, ховаються в підходящих місцях або нерухомо стоять в густих заростях. Смужки на спинках малюків є маскуванням, вони створюють ефект сонячних променів. Ці смужки залишаються у поросят до липня. Молоко у свині-матері виділяється не постійно, а приблизно, щогодини. І як тільки підходить такий момент, вона починає голосно хрюкати. Це є сигналом і для інших свиней, які теж починають виробляти молоко. Таким чином, всі малюки харчуються одночасно. У поросячому табунчику завжди є лідер. Вже на 4-й або 5-й день життя найбільш сильні поросята захоплюють самі молочні передні соски матері. Інші ділять решту сосків між собою. Найслабші дитинчата гинуть, так як вони стають легкою здобиччю для хижаків. Мати впізнає дитинчат по писку. Але, якщо малюк не може знайти свою маму, то він пристане до іншої самки з дитинчатами.

Навіть найменші поросята із задоволенням граються взимку на снігу, хоча і дуже чутливі до холоду. Дитинчата дуже активні. Усі новонароджені кабанята мають смугасте забарвлення. До осені вони стають рудими, на наступний рік вони мають сіро-буру шкуру, а пізніше вже змінюють своє забарвлення на темніше.

Кабан - це звір, який постійно озброєний. У маленьких поросят вже є ікла. Хоч вони і молочні та незабаром випадають. У трирічних самців з щелеп виступають сильні зуби, у 5-7 річного кабана ікла збільшуються і стають гострішими. У самок ікла майже непомітні, у старих самців вони закручуються і стають менш небезпечними.

Обожнюють кабани купатися в багнюці, причому при будь-якій температурі, аби вода не замерзла! Це є хорошим захистом від різних паразитів. А також в спеку багнюка остуджує організм кабана. З шару рідкого бруду, який покриває тіло тварини, вода випаровується дуже повільно.

Кабани-самці уві сні можуть хропіти, як люди. Старі самці живуть поодинці і ведуть бродячий спосіб життя. Такий кабан може пройти за ніч 20 км. До зими кабан линяє і накопичує товстий шар підшкірного жиру. Але саме взимку кабан стає найбільш вразливим, так як по снігу йому важко пересуватися.

 

← назад до списку